Prima pagină > Uncategorized > Taxa radio…

Taxa radio…

Mi-am amintit recent că în calitate de SRL trebuie să plătesc taxa radio… Nu mai contează că plătesc taxa radio pe factura de curent de acasă şi pe factura de la birou, trebuie plătită şi pe „sereleu”. Această obligaţie a fost instituită prin Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, emisă pe tura guvernului Adrian Năstase.

Aşa că m-am apucat să citesc pe Internet, să văd ce şi cum… După ce-am parcurs câteva bloguri şi site-uri de ştiri care transmiteau exaltate aceeaşi informaţie, cum că taxa radio nu mai trebuie plătită, în timp ce altele – mai circumspecte – spuneau că taxa trebuie totuşi plătită, pun mâna pe telefon şi sun la 021.303.18.09, Serviciul Comercial al SRR să aflu care e treaba de fapt. Dacă aveţi înştiinţări mai vechi, nu vă vor ajuta la nimic: firma BPO care se ocupa de recuperarea acestor datorii în numele Societăţii de Radiodifuziune nu mai este în graţii, acum Serviciul Comercial al SRR a primit această sarcină…

Într-adevăr, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, a fost publicata Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 2102/2009 pentru examinarea recursului declarat de SC KART CONSTRUCT – S.R.L. Cluj-Napoca împotriva Sentinţei civile nr. 712/2008 din 13 noiembrie 2008 a Curţii de Apel Cluj – Secţia Comercială, de contencios administrativ si fiscal.

Prin decizia sus-menţionată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra cererii de anulare a dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, precum şi a prevederilor art. 3 alin. (1) din H. G. nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune.

Cu alte cuvinte, dacă declari pe propria răspundere – în cuprinsul declaraţiei trebuind să se regăsească şi formularea „fiindu-mi cunoscute prevederile Codului penal cu privire la fals şi uz de fals” – că firma ta nu are radio de niciun fel şi că nu asculţi programele SRR, atunci nu mai trebuie să plăteşti.

DAR există o portiţă a modului în care se interpretează legea: dacă ai un mic ceas cu radio care zdrăngăne în surdină în birou sau dacă ai telefon mobil cu radio sau dacă ai radio în maşină atunci în mod clar eşti suspectat că la un moment dat poţi asculta programele SRR… Deci nu scapi de obligaţia de a plăti taxa SRR. Mai mult decât atât, programele SRR emit şi online, prin urmare cum o dai…, tot nu scapi.

Cu toate acestea, dacă aveţi contract de furnizare a energiei electrice încheiat pe SRL, nu mai sunteţi ţinuţi de obligaţia de a plăti taxa radio. Dar multe SRL-uri care funcţionează în apartamente nu şi-au transferat contractul cu ENEL pe numele lor, ci continuă să plătească „lumina” pe numele proprietarului persoană fizică. Aceste SRL-uri trebuie să plătească taxa respectivă.

Problema este că SRR nu trimite înştiinţări de plată, ci doar somaţii care includ şi penalităţi.

De aceea, dacă vreţi să nu aveţi probleme, trebuie să sunaţi la Serviciul Comercial al SRR la 021.303.18.09 şi să vă interesaţi de datoriile pe care le aveţi de plată.

Nu uitaţi însă că vă trebuie şi o factură, pentru a putea înregistra corect cheltuiala în contabilitate. Deci după ce aflaţi suma datoriei pe care o aveţi şi după ce plătiţi datoria într-unul dintre conturile RO12RNCB0072020805170138, BCR Sector 1, Bucuresti sau RO25RNCB0072020805170001, BCR Sector 1, Bucuresti, trimiteţi OP-ul pe mail la adresa taxa.radio2@radioromania.ro cu rugămintea de a primi şi factura aferentă. Cu puţin noroc, primiţi şi factura.

Acum, gata! Sunteţi legali din punctul de vedere al Taxei Radio!

24 ianuarie 2014
Sf. Cuv. Xenia; Sf. Ier. Filon, episcopul Carpasiei (Post)

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. Liviu
  februarie 1, 2014 la 13:26

  Salut. Și bine v-am găsit :).
  Tot despre microîntreprindere este vorba.
  Am primit și eu în 29.11.2013 o înștiințare de plată pentru taxa radio. Nu am plătit și am făcut contestație.
  Le-am invocat următoarele motive:
  1. Decizia nr. 607/2011.
  2. Legea nr. 41/1994 unde nu se menționează calitatea de beneficiar, ci de posesor al persoanei fizice și/sau juridice. Aici, ei au invocat că societatea pe care o conduc beneficiază de serviciile radio. Le-am citat din D.E.X. că posesor înseamnă să deții ceva cu titlu de proprietate, iar în documentele firmei nu există nici un aparat care poate recepționa semnale radio.
  3. Nu am abonament/contract pe firmă la Electrica; și nici la Societatea de Radio motiv pentru care nu-mi pot impune o astfel de taxă, conform legii nr. 41/1994, art. 40, alin. 3. Firma pe care o dețin are sediul într-un apartament de bloc, iar contractul de lumină este pe o persoană fizică, iar aceasta din urmă este scutită din cauza faptului că este pensionată medical, conform legii 519/2002.
  4. Faptul că nici înștiințarea și nici răspunsul primei contestații nu a fost trimisă ca recomandată. Poate nu ajungea la mine plicul sau poate nu mai venea nici o dată (mi s-a întâmplat o dată să pun un plic la poștă acum 3 luni și nici până în ziua de azi nu a mai ajuns la destinatar). De regulă instituțiile statului când trimit notificări mai importante le trimit ca recomandate.
  Prima contestație a fost depusă pe 06.12.2013, iar răspunsul a venit pe 31.01.2014. Luni le voi trimite a doua contestație și aștept răspunsul lor.
  Din câte am observat, pe site-ul lor și al celor de la Electrica, este un model de declarație pe proprie răspundere cum că firma nu are aparate care recepționează semnalele radio, însă mi se cere codul de client pe care compania de lumină mi l-a alocat. Și, datorită faptului că nu am, pe firmă, încheiat un contract cu aceasta nu am de ce să completez această cerere.
  Presupun următorul scenariu:
  – completez declarația lor; nu specific codul de client și bifez opțiunea că în termen de 15 zile voi comunica celor de la Electrica modificările apărute.
  – într-un viitor voi cumpăra, pe firmă, un aparat care recepționează semnalele radio.
  – nu le raportez celor de la lumină că am aparat care recepționează semnalele radio pe firmă, deoarece nu am contract cu ei.
  – Societatea de Radio nu va comunica cu cei de la lumină pentru a vedea faptul că eu nu am contract cu Electrica și-mi vor trimite din nou notificări de plată sau, eventual, îmi vor da amendă că am semnat o declarație unde am fost de acord să le comunic celor de la lumină modificările apărute.
  Și de aici se naște, oarecum, aceeași problemă, diferența fiind amenda între 100 și 500 lei.
  Mai există o altă declarație pentru cazul acesta special? Sau cel mai bine continui războiul contestațiilor și, eventual, aștept să fiu dat în judecată?

 2. februarie 2, 2014 la 11:39

  Bună ziua şi mulţumesc pentru mesaj. Nouă ne-a venit un calcul de la SRR, conform căruia aveam de plată 102,51 lei pentru perioada martie-decembrie 2013. Am plătit această sumă, pentru că nu mi se pare o sumă mare, comparativ cu „liniştea” pe care mi-o poate cumpăra această sumă 🙂 Adică reprezintă un motiv în minus pentru care să fiu abordat de autorităţi în diverse feluri şi pentru care să alerg pe la ghişee. Legea este astfel configurată, încât oricum aţi da-o, tot se va dovedi că aveţi un radio pe lângă dvs., chiar şi un mobil cu radio intră aici… Dacă mi-aţi cere opinia ca prieten, v-aş răspunde că nu merită un proces pentru a salva 100 şi ceva de lei.

 1. mai 30, 2016 la 16:15

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: